Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka świeżych płatków róży lub 1/2 suszonych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Żurawinę kroimy na drobne cząstki, od płatków róży odrywamy białe części, pozostałe części płatków kroimy na mniejsze części. Jeżeli używamy suszonych płatków to namaczamy je w niewielkiej ilości wody.  Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, mąkę, sodę i sól. Wyrabiamy ciasto, na koniec wsypujemy płatki i żurawinę i dalej wygniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciasteczka. Pieczemy 15 -20 min. w temperaturze 180°C.