Składniki:
- Wierzchołki młodych, świeżych pokrzyw ( 100g)
- ¾ szklanki mąki pszennej (150g)
- 50 g maki kukurydzianej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju słonecznikowego
- Szczypta soli
- Masło do wysmarowania formy
- Bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
- Pokrzywy dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 5 min. Następnie odlewamy wodę, powstałą papkę miksujemy używając blendera.
- Cukier mieszamy z jajkami, dodajemy szczyptę soli, wlewamy olej, wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Do powstałej masy dodajemy pokrzywę. Całość dokładnie miksujemy.
- Formę do ciasta 21 cm x 25 cm smarujemy masłem, następnie posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy przez 30 min.
- Ciasto polecają nasze edukatorki Agnieszka i Magda, jednocześnie dziękując za wykonanie naszej edukatorce Izie! :)