Składniki:

  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść pokrojonych igieł świerka, jodły lub sosny

Składniki:

  • Pół szklanki świeżo zebranych igieł sosnowych.
  • 2 szklanki wody.
  • Wg. upodobań można dodać cytrynę, suszoną skórkę pomarańczy, imbir, miód lub inne dodatki

Składniki:

  • kostka masła ( 200g)
  • szklanka mąki pszennej (200g)
  • łyżka wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 szklanki drobno pociętych, wcześniej sparzonych i umytych wierzchołków pokrzyw
  • oliwa
  • 1 cebula, ząbek czosnku, można dodać szczypiorek
  • sól, pieprz